Een nieuwe koploper: Discusprothese in de nek bij slijtage

Veel achter de computer zitten, maar ook whiplash-trauma´s hebben wereldwijd voor een snelle stijging van degenerative veranderingen in de nek gezorgd.

In het begin kan vaak een zeer goede verbetering van de nekklachten worden bereikt met manuele therapie en fysiotherapie. Met doelgerichte spierkrachtraining (MedX / Kieser/ FPZ) kan zelfs verdere progressie van de slijtage verhinderd worden.

Indien echter met behulp van conservative therapie de toenemende nek- en hoofdpijn niet afneemt, is een discusprothese meestal de enige oplossing, wil men een verstijving (= fusie) van de nekwervels voorkomen. Deze relatief nieuwe techniek heeft zich wereldwijd zeer snel als een echte “koploper” gemanifesteerd. Door de veilige, eenvoudige hantering en de vele voordelen voor de patient vervangt de discusprothese op veel plaatsen de klassieke verstijvingsoperatie.

Diagnostiek/ indicatie

Slijtage van de tussenwervelschijf (= discusdegeneratie) in de nek veroorzaakt meestal een constante, sterke nek- en hoofdpijn en kan radiologisch met behulp van röntgenfoto´s, een MRI scan en bovendien nog met een discografie aangetoond worden.

De prothese

Nadat verschillende typen prothesen succesvol getest en toegepast zijn, hebben wij voor de LDR discusprothese gekozen. Deze discusprothese, ontwikkeld door een internationale groep van wervelkolomspecialisten, is in zeer veel verschillende maten beschikbaar en biedt de patient een onbeperkte bewegingsvrijheid met gelijktijdige stabiliteit.

LDR HWS Prothese
LDR HWS Bandscheibenprothese

De techniek

Mit dem Finger sind die Bandscheibe und Wirbelkörper von vorne/seitlich leicht tastbar

De discusprothese is een intervertebrale (tussen de wervels) vervanging van de tussenwervelschijf, die ontwikkeld is om soortgelijke bewegingen mogelijk te maken, die met een normale gezonde discus ook mogelijk zijn.

De halswervelkolom ligt direct onder de huid en kan met een vinger zijdelings van/ onder het strottenhoofd gevoeld worden. De prothese wordt via een kleine sneetje aan de voorzijde van de hals ingebracht, nadat eerst de gehele versleten tussenwervelschijf verwijderd is. Bij deze ingreep wordt het ruggemerg niet beschadigd, daar de operatie vanaf de voorzijde uitgevoerd wordt. Dr. Hoogland benadrukt dat dit de meest elegante ingreep is, die hij kent.

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ca. 2 uur. Twee uur na de ingreep kan de patient weer staan en lopen en normaal gesproken na 2 dagen het ziekenhuis weer verlaten. Een halskraag dient gedurende 6 weken te worden gedragen. Al na 1 week is autorijden weer mogelijk en 2 weken na de ingreep kan met lichte kantoorwerkzaamheden worden begonnen.

De operatie wordt door Dr. Thomas Hoogland en drs Willem Zeegers uitgevoerd.

De voordelen

  • De bewegelijkheid van de wervelkolom blijft behouden.
  • De natuurlijke hoogte van de tussenwervelruimte wordt hersteld.
  • De degeneratie van aangrenzende segmenten wordt verhinderd.
  • Er is geen bottransplantatie nodig.
  • Directe, snelle mobilisatie.
  • Snelle revalidatie.

Het succespercentage

Hoewel de nekprothese eerst sinds ca. 3,5 jaar uitgevoerd wordt, ligt het internationale succespercentage al bij 85-90% met een zeer lage complicatie rate. Door het hoge succespercentage en de minimale complicaties van de discusprothese worden conventionele ingrepen als verstijvingsoperaties met platen, botspaan of cages steeds minder uitgevoerd.

Pijntherapie